Hvis vi skal pleje håret ordentligt, skal vi bruge flere produkter end blot shampoo og balsam. Det sker tit, at vi må rulle ærmerne op og tage os af hårproblemer på vores egen måde. I disse tilfælde er halvfabrikater tit det, vi skal bruge. Takket være disse kan vi berige hvilket som helst hårprodukt og forbedre dets virkning. Hvorfor er disse blødgøringsmidler, fugtighedsmidler og proteiner med besynderlige navne så effektive, når det gælder hårpleje? Hvordan bruges de, og hvor finder man dem?
Blødgøringsmidler til håret
Blødgøringsmidler er molekyler, der først og fremmest virker beskyttende. De skaber et særligt uigennemtrængeligt lag på hårets overflade for at beskytte det mod skader. Laget af blødgøringsmiddel modvirker ikke blot at toksiner får adgang til indersiden af håret, det gør også håret smukkere – de fleste blødgøringsmidler virker som naturlig hårlaminering. Desuden sikrer blødgøringsmidler, at hårets fugtighed holdes på det rette niveau.
Man bør betragte blødgøringsmidler som kernen i al professionel og omhyggelig hårpleje, ellers får håret ikke chancen til at være sundt og smukt. Det er vigtigt at vide, at uden beskyttelse af hårfibrene og de ydre keratinlag, vil håret miste fugt, hvilket senere vil ødelægge det meget hurtigt. Blødgøringsmidler beskytter også hårstråene mod den meget skadelig påvirkning af solstråler, frost, luftforurening, dehydrering på grund af kortkædede alkoholtyper (som ofte kommes i shampoo og balsam), såvel som varm føntørring og andre styling-processer, der involverer varme.
Blødgøringsmidler – typer
Blødgøringsmidler udgør en ret stor gruppe af stoffer, der føjes til kosmetik. De omfatter stoffer som:
- naturlige olier og plantesmør – dette er den mest dyrebare gruppe af blødgøringsmidler – de er 100% naturlige og helt ufarlige stoffer, der kan ikke blot kan kommes i håret, men også på hovedbunden. Olie virker ikke blot beskyttende, nærende og forskønnende på håret, det forstærker også hårsækkene og fremmer hårets vækst;
- silikoner – en gruppe af blødgøringsmidler, der fremstilles netop til styling-produkter til håret. Blødgøringsmidler af silikonetypen er beregnet til at gøre håret blankt og modvirke skader. Hvis du vælger denne gruppe af blødgøringsmidler, skal du vælge lette og flygtige silikoner, som ikke bliver siddende på håret i store mængder, så de ikke nedtynger håret;
- voks – Denne gruppe af blødgøringsmidler omfatter naturlige stoffer, som kan siges at ligge et sted mellem naturlig olie og vegetabilsk smør. Voks har beskyttende funktioner, ødelægger ikke håret, og gør det blødt og blankt. Det mest populære blødgøringsmiddel, der falder under denne kategori, er bivoks (cera alba), som er et godt tilsætningsstof til almindelig hårbalsam. Endnu et populært blødgøringsmiddel af vokstypen er lanolin, som er perfekt til at beskytte håret langs hele længden;
- fedtholdig alkohol – denne gruppe omfatter sukkeralkohol estere og langkædet alkohol, der ikke skader håret. Faktisk virker de lige omvendt og beskytter hårstråene. De har hygroskopiske egenskaber, hvilket vil sige at de kan binde vandet i hårets indre struktur og hydrere de enkelte hårstrå meget effektivt;
- derivater af råolie (paraffin) – blødgøringsmidler fremstillet ved destillering af råolie. De skader ikke håret, danner et uigennemtrængeligt lag, og gør håret blankt og fugtholdigt. Paraffin er perfekt til tørt og træt hår, som er livløst og ikke kan modstå skader. Derfor er dette stof perfekt til at beskytte hårspidserne mod spaltning. Det er vigtigt at være klar over, at dette almindeligt brugte stof er et derivat af råolie, så man skal huske at bruge det med måde, da det kan irritere hovedbunden;
- filmdannende polymere – disse ret effektive syntetiske stoffer fremstilles til brug i kosmetiske produkter til styling af håret.
Af alle de ovennævnte polymergrupper, er de mest dyrebare grupper olie, smør og voks. Hvis du gerne vil gøre håret flottere og beskytte det mod skader, skal du behandle håret med netop disse stoffer.
Proteiner til håret
Når håret er ekstra ødelagt, er det proteiner, der spiller den vigtigste rolle i genoprettelsen af håret. Disse molekyler i forskellige størrelser er hårets naturlige byggesten. Desuden kan proteiner regenerere tørt og livløst hår hurtigere end noget andet. Desuden består proteiner af en række aminosyrer, der forbedrer hårets modstandsdygtighed og genopliver hårets nedbrudte struktur ved at fylde de huller, der laves af skadelige ydre faktorer. Endelig kan proteiner også gøre håret glat.
Protein – typer
Hvis du vil, kan du opgradere din daglige hårpleje ved at give håret dyrebare proteiner. Hertil bruger du protein fra planteudtræk. Hvis de hår er meget ødelagt, bør du bruge flerpartikel proteiner som:
- mælkeproteiner
- silkeproteiner
- hvedeproteiner
- havreproteiner
- majsproteiner
- risproteiner
- sojaproteiner
- keratin
Endnu en gruppe proteiner er de såkaldte hydrolyserede proteiner. De dannes når større proteinmolekyler nedbrydes til mindre enheder som følge af hydrolyse. Fordi de er mindre, er de ikke blot egnet til behandling af dehydreret og ødelagt hår med en meget porøs overflade, men også til tykt og tungt hår med lav porøsitet. Mikromolekylære proteiner fylder hullerne i hårets struktur og gennemtrænger håret effektivt. De er:
- hydrolyseret keratin
- hydrolyseret silke
- hydrolyseret elastin
- hydrolyserede mælkeproteiner
- hydrolyserede hvedeproteiner
Proteiner kan købes som halvfabrikater. Dog ser man dem tit som ingredienser i gode hårprodukter i høje koncentrationer. I dag er alle mulige slags lotion og spraybalsam med proteiner meget populære.
Fugtighedsmidler til håret
Dette er den sidste gruppe stoffer, der er værd at bruge for at forbedre hårets tilstand. Fugtighedsmidler er meget små molekyler med hygroskopiske egenskaber. De binder vandet i cellerne og hydrerer hårstråene meget effektivt. Det er i væsentlig grad fugtighedsmidler, der sørger for, at håret fugtes, som det skal. Men denne del af plejen skal afbalanceres omhyggeligt. Det har vist sig, at for stor tilførsel af fugtighedsmidler til håret kan danne krus – håret kan miste sin glans og glathed.
Den mængde fugtighedsmiddel, der tilføres håret bør afbalanceres med blødgøringsmidler. Kun med denne kombination kan man pleje håret og hovedbunden korrekt.
Fugtighedsmidler – typer
Hvor finder man fugtighedsmidler? Hvis dit hår mangler fugt, skal du vælge naturlige stoffer med hydrerende egenskaber. De omfatter:
- glycerol
- aloe
- agavenektar
- hyaluronsyre
- honning
Der er ingen tvivl om, at det er meget udfordrende at give håret den rette pleje. Vi bør være klar over, hvad vi kommer i håret, og så meget som muligt vælge de mest naturlige produkter. Hold konstant øje med håret og dets tilstand, så du kan give hårstråene det, de har brug for, så de kan blive sunde og stærke. Du skal heller ikke overdrive brugen af produkter. Trods alt har du ikke brug for en ekstra portion fugtighedsmiddel, hvis håret ikke er tørt.
Skriv et svar